
Coliva este nelipsita de la inmormantari și parastase în zona de sud-est a României, ea fiind facuta la toate ocaziile in care se face pomenirea persoanelor tracute in nefiinta.
Desi pare complicat, realizarea unei colive necesita doar ceva rabdare si o reteta buna de coliva:
Ingrediente coliva: 1kg grau din comert (arpacaș), 600g zahar, 350g miez de nuca , esenta de rom si coaja de lamaie.
Decor pentru coliva: pesmet, zahar pudra, cacao sau bomboane.
Preparare coliva: graul se spala si se fierbe la foc mic in 2 litri de apa pana se albeste si apa scade aproape de tot. Se adauga zaharul si se mai fierbe tot la foc mic aprox. 15 minute, amestecand din cand in cand pentru a evita lipirea colivei.
Se opreste focul, se acopera recipientul in care a fiert si se lasa sa se raceasca complet.
Se adauga esenta de rom (dupa gust, aprox. o lingurita), coaja rasa de la o lamaie si miez de nuca pisat sau tocat marunt. Se framanta amestecul de coliva ca un aluat, si se aseaza apoi pe un platou.
Coliva se pudreaza cu pesmet si apoi cu zahar pudra. Se poate pudra si cu cacao si se pot adauga bomboane specifice.
Deoarece coliva este un preparat usor perisabil, ea trebuie pastrata intr-un loc racoros sau chiar la frigider.