
Cunoscut și sub numele de „Budinca lui Noe”, Asure este un desert tradițional turcesc făcut cu arpacaș, fructe uscate și diferite alte boabe precum năut și fasole, sau nuci, fistic și condimente aromate.
De unde vine denumirea de „Budinca lui Noe”?
Se spune ca Arca lui Noe s-a oprit pe Muntele Ararat, iar familia lui Noe a vrut sa sărbătorească acest eveniment prin prepararea unui desert special.
Insa, dupa călătoria lunga din timpul potopului, le mai rămăseseră doar niște grane, nuci si fructe uscate, așadar au fiert o parte dintre ingredientele pe care le aveau la dispoziție, și astfel au făcut aceasta budinca, pe care au numi-o „asure” sau „Budinca lui Noe„, fiind considerat cel mai vechi desert din lume.
Veti mai găsi acest desert și sub denumirea de „asura”, „ashure” sau „ashura”.
Cum se prepara Asure?
În ceea ce privește ingredientele ce sunt utilizate la prepararea acestui desert, ele pot diferi și pot fi combinate după gusturi și preferințe, însă este bine de știu faptul ca arpacașul, năutul, boabele de fasole și stafidele trebuie sa fie înmuiate minim 7-8 ore în apa curata, în bol-uri separate. Este de preferat ca inmuierea sa se facă peste noapte.
Se scurg ingredientele care au stat la înmuiat, iar arpacașul se fierbe 10-15 minute împreună cu niște orez, pana când se obține un amestec de consistentă cremoasă. După aceea se adaugă năutul și fasolea, împreună cu niște zahăr și se mai fierb împreună la foc mic pana când sunt făcute, apoi spre final se aduna stafidele și se mai fierbe budinca 5 minute la foc mic. Se pot adaugă după gust zeama/coaja portocala, scorțișoara și alte condimente.
Asure se servește într-un bol decorat la alegere cu fistic, nuci, migdale, boabe de rodie, scorțișoara măcinată, etc.
Este Asure același lucru cu coliva românească?
Chiar dacă coliva românească este similară desertul turcesc asure, coliva este însă ceva mai simpla decât asure, folosindu-se doar arpacaș și nuca, fierte cu zahăr și decorată după preferințe.
Exista variante de coliva cu adaos de stafide, fulgi de cocos, fulgi de ciocolata.